Schottenkeet

Bewoners: Thomas en Mieke

 

Deze woning is op een circulaire manier tot stand gekomen.

In een vorig leven stond deze alom bekende Schottenkeet namelijk aan de voet van de brug over de Dommel, vlak bij het station ’s-Hertogenbosch. Daar deed hij tijdenlang dienst als tijdelijk VVV-kantoor.

 

Met het systeem van deze Schottenkeet kan binnen een grid van vaststaande vierkante meters geschoven worden met de ‘schotten’. Op die manier kun je naar eigen wens een raam of deur plaatsen en ook de indeling zelf bepalen. Wij hebben de keet dan ook naar eigen inzicht heringericht en omgebouwd.

 

Al met al is het een snel te verplaatsen huis dat, op vloerverwarming na, voorzien is van alle comfort dat een hedendaags appartement ook heeft.

 

Wij verzoeken u om niet door de tuin te lopen of door de ramen te kijken alstublieft.

 

A HOUSE IN ONE MONTH

Bewoners: Wouter en Ilse

 

A house in one month is een zelfbouwproject.

 

We kiezen voor een andere, eigen woonvorm. Ons huis is gebouwd in één maand tijd en met een relatief laag budget. Uit deze twee richtlijnen is het ontwerp van ons huis ontstaan.

 

We hebben ervoor gekozen om het huis ruimtelijk vorm te geven en de maten aan te passen aan ons, bijvoorbeeld aan de lengte van Wouter (2,05 meter). Tijdens de bouw zijn we pas gedetailleerde keuzes gaan maken. Waar komen de ramen? Hoeveel vloeroppervlak creëren we op de bovenetage en hoeveel laten we open?

 

Ons modulaire huis is gebouwd met tweedehands en tweedekeus materiaal. Het enige dat we nieuw hebben aangeschaft, zijn acht balken.

 

Het hele proces van bouwen is te zien op: www.ahouseinonemonth.blogspot.com

TOW (Tinyhouse On Wheels)

Bewoners: Ruurd en Mies

 

Informatie volgt

Het Stellinghuis

Bewoners: Fier en Pleun

 

Het Stellinghuis is een prototype van een nieuwe bouwvorm, die het mogelijk maakt dat er naar wens nieuwe etages, muren en uitbreidingen bijgebouwd kunnen worden. Het is vergelijkbaar met hoe gigantische magazijnstellingen opgebouwd worden in de industrie: door simpelweg liggers en staanders in elkaar te klikken. Het is een doordacht en bewezen systeem. Het is zo licht, sterk en goedkoop mogelijk en alle onderdelen worden in massaproductie vervaardigd. Nog een voordeel is de ongeplande esthetische waarde van de stellingen.

 

Het leek ons een perfect systeem om heel snel met een klein budget het skelet van

ons tijdelijk huis te bouwen. Tijdens de bouw maakten we eenvoudig nieuwe keuzes doordat de liggers op elke mogelijke hoogte in de staanders te klikken zijn.

Het skelet stond binnen één dag, klaar om bekleed te worden met sandwichpanelen. Binnen tien weken ontstond er een speels en modulair huis met verschillende verdiepingsvloeren en verrassende ruimtes. Het skelet van magazijnstellingen is zichtbaar binnen in het Stellinghuis.

 

Instagram: Stellinghuis.

 

Loodshuis

Bewoners: Niels en Nina

 

Een eenheid van contrasten.

 

Een loods als huis.

De vier stalen spanten dragen alles en geven een open ruimte, zonder

onderbreking.

Industrieel en organisch, staal en hout.

Recht en rond, warm en koud.

 

Wij hebben deze loods, ook wel een varianthal, zelf ontworpen.

 

Lees over ons bouwproces: www.loodshuis.blogspot.com

 

 

Tiny Loft

Bewoners: Menno en Rhona

 

Belangrijk uitgangspunt voor onze woning is verplaatsbaarheid. Waarom alleen

je spullen verhuizen als je ook je hele huis kunt meenemen?

 

De Tiny Loft wordt door Millhome volledig prefab gebouwd in de fabriek en kan per vrachtwagen vervoerd worden. Omdat het interieur en alle installaties er al in zitten, is het huis na plaatsing direct bewoonbaar.

 

Het huis is opgebouwd uit speciale sandwichpanelen. Deze panelen worden zo

bevestigd dat er een gesloten systeem van vloeren, wanden en dak ontstaat. Het

mooie hiervan is dat de panelen zowel buitenbekleding, isolatie, binnenbekleding en constructie in één zijn. Dit bespaart ruimte en gewicht.

 

Onze woning is niet groot, maar wel voorzien van veel luxe per vierkante

meter. Zo is het huis volledig elektrisch en wekken de zonnepanelen op het dak

voldoende stroom op om energieneutraal te leven.

 

Meer over ons huis en minimalistisch leven is te vinden op: www.mennbos.nl

 

Blokkie

Bewoners: Matt en Kristien

 

Jarenlang was ‘Blokkie’ de knutselclub van Oranjedorp in Drenthe. Er zat een klein wc’tje in, twee raampjes en een lange rij haakjes voor de kinderjassen. Tegenwoordig is Oranjedorp kinderarm en zijn wij een tiny huisje voor ons gezin rijk!

Door middel van een upcycle-project hebben we Blokkie flink meer raam gegeven, een slaapvide bijgebouwd en de kale ruimte verrijkt met badkamer, keuken, en slaapkamertje voor onze dochter Ayla. Volgend jaar komt er een American style veranda bij.

 

Uitgangspunt is om zoveel mogelijk tweedehands materiaal te gebruiken dat wél

prettig en gezond is om in te leven. Waar mogelijk kiezen we voor duurzame en

ecologische alternatieven. Zo hebben we de originele glaswolisolatie in de

muren laten zitten, maar kozen we houtvezelisolatie voor de vloer en verven we

het interieur met ecoverf.

 

Dit project had nooit van de grond kunnen komen zonder de hulp van Brabanthout, Groenebouwmaterialen, familie, vrienden en medebewoners van Minitopia.

 

Instagram: blokkie_minitopia

 

Unit ABC van D

Bewoner: Dineke

 

Informatie volgt

 

Building the dream

Bewoners: Olav en Lies

 

Voor ons zelfbouwhuis hadden we vier eisen: ecologisch bouwen waar mogelijk, het moet demontabel zijn, er moet staal in verwerkt worden en het moet mooi zijn.

 

Voor het ecologische aspect kozen wij voor mooi ecologisch plaatmateriaal, houtvezelisolatie en damp-openfolie. Ons dak bestaat uit B-keus sandwichpanelen en balken. En alle ramen, deuren, sanitair, scharnieren en de vaatwasser zijn tweedehands en opgeknapt.

 

Demontabel werd ons huis in de zin dat het langste deel bijna 6 meter lang is, en de rest in principe op een aanhanger past.

 

Staal zit in het dragende skelet dat bestaat uit stalen staanders en liggers die we zelf hebben gelast met allerlei koppelstukken. Hier tegenaan worden aan de buitenkant 29 muurpanelen bevestigd. Binnenin is de staalconstructie overal te zien en levert een groot aantal hangmatplekken op.

 

OZB en zwart staal vinden we erg mooi samen. Het Douglas rabat, verduurzaamd met lijnolie aan de buitenkant, combineert goed met de saliekleur van de kozijnen.

 

 

UNIHEX

Op weg naar modulair hexagonaal wonen

Bewoner: Noël

 

Ik grijp op Minitopia mijn kans om samen met het Brabantse isolatiebedrijf Unilin te experimenteren met een zeshoekig model voor een modulaire prefabwoning.

 

De inspiratie voor een hexagon vond ik bij de bijen. Deze organische

vorm van hun honingraad is speels en toch strak, stevig en ruimtelijk en er is op zes vlakken overgang naar een volgende ruimte mogelijk. Ideaal voor modulair bouwen met driehoekige elementen die universeel inzetbaar zijn.

 

Het eindstation is een bouwpakket dat de consument zelf in elkaar kan zetten en modulair kan laten meegroeien of -krimpen met de steeds wisselende levensbehoeften, zonder lening van de bank en zonder afval.

 

Dit oefenmodel is opgebouwd met de materialen die nu voorhanden zijn. De drie zeshoeken in één grote zeshoek vormen de ideale indeling voor mijn persoonlijke levensbehoeften. Om het plaatje compleet te maken, wordt het dak een groendak met een ‘bijenmengsel’ en ga ik ook zelf imkeren.

 

 

De Sterrenwacht

Bewoner: Lennart

 

Een dome is een ideaal design voor iemand die weinig ruimte heeft, maar toch

van een ruimtelijk gevoel houdt. De ronde vorm schept een gevoel van openheid.

Mijn idee is om dit gevoel te versterken door gebruik te maken van glas.

 

Als toekomstig bioloog hou ik mij veel bezig met duurzaamheid en natuur, vandaar dat ik zoveel mogelijk groen in mijn huisje wil verwerken. Een moestuin zou perfect zijn, maar ik besteed liever de maximale grondoppervlakte aan mijn huis. Dus dan maar de lucht in!

 

Om al deze wensen, dromen en ideeën te combineren, ga ik wanden plaatsen in een tienhoek waartegen ik een verticale moestuin kan realiseren. Boven op de tienhoek doet de dome dienst als dak. Binnen in het huis komt een vide, wat ervoor zorgt dat ik prima kan leven met 26 m2 grondoppervlak. Boven het middelpunt van dit oppervlak komt in de dome een transparant dak in de vorm van een ster, waaronder ik elke namiddag op de sterren kan wachten.

 

 

Wintertuin

Bewoners: Yves en Fenne

 

Op Minitopia 2.0 bouwen wij, Yves en Fenne, de 1.0 versie van ons droomhuis.

 

We bouwen een U-vormig huisje met een wintertuin in het midden. Deze groene

oase ligt midden in het woongedeelte. Zo kunnen we langer genieten van de

seizoenen en de zon gebruiken om ons huis bij te warmen. Verder kunnen we in

de wintertuin op kleine schaal experimenteren met het verbouwen van voedsel

aan en in huis.

 

De basis van dit huis is een tweedehands unit van De Meeuw.

 

Stinyhouse

Bewoner: Stijn

 

Het StinyHouse van eigenaar Stijn (zelf 1,98 meter) krijgt een oppervlak van 7,5 meter

bij 3,5 meter en een plat dak op 2,9 meter hoogte. Het casco is een gebruikte prefab-unit van Barli die wind- en waterdicht is.

 

De binnen- en buitenschil worden ontworpen samen met The New Makers.

Door middel van slimme verbindingen kan het TNM-bouwsysteem telkens weer gedemonteerd worden en op oneindig veel manieren opgebouwd. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen ontstaat een gezond binnenklimaat en kunnen de bouwstenen na hun levensduur zo de composthoop op.

 

De opdracht van TNM aan Stijn is: ‘Droom door het plafond, dan zetten wij je

weer met beide benen op de grond.’ Dat is aan Stijn wel besteed… Hij wil graag dat zijn huis op organische wijze onderdeel van de natuur wordt. Misschien bestaat de buitenschil straks wel helemaal uit nestkastjes voor vogels, vleermuizen, bijen en vlinders en

groeien er aan alle kanten planten tegen de gevel én op het dak.

WIKIHOUSE

Dromen, ideeën, realiteit

Bewoner: Patricia

 

Wat me aantrok aan het Wikihouse is dat het toegankelijk is voor iedereen. De

tekeningen op internet kan men over de hele wereld downloaden en met een CNC-frees uit multiplex zagen. Je zet het in elkaar als een bouwpakket waarbij alleen een hamer nodig is.

 

Het Wikihouse is demontabel, maar weer ín elkaar zetten is waarschijnlijk lastig. Dus hebben Rezone en ik een huis ontworpen dat is opgedeeld in compartimenten die naar wens te combineren zijn én vervoerd kunnen worden. De kleuren, de lessenaarsdaken, de vele ramen aan de zonzijde en het (toekomstig) groen, maken het geheel speels en aantrekkelijk.

 

Op de platen na zijn nagenoeg alle materialen tweedehands. De buitengevel is afgewerkt met spuitkurk, een natuurvriendelijke, isolerende behandeling. Binnen zijn de natte wanden met Sienna Sasso bewerkt; een heel oude natuurlijke techniek.

De dromen en ideeën die ik had, heb ik hier kunnen realiseren.

 

Meer informatie: www.wikihousedenbosch.com

 

NEZZTje

Bewoner: Miranda

 

Wij hebben gekozen voor drie tweedehands woonunits die aan elkaar geschakeld worden. Hierdoor ontstaat er een woonoppervlakte van 54 m2.

Daarbij maken we gebruik van zoveel mogelijk tweedehands materialen en restpartijen van bouwmaterialen.

 

 

NEZZT

Gebruikers: kantoor van vrijwilligers en bestuur Minitopia

Tevens infopunt

 

In dit Tiny House houden vrijwilligers, bestuurders en bewoners kantoor om op Minitopia alles vlot te laten verlopen. Tevens doet het dienst als infopunt tijdens events.

 

Deze unit heet een NEZZT. Dit is een nieuw woonconcept van De Meeuw dat meegroeit met de samenleving, of krimpt als dat noodzakelijk is. NEZZT bouwt dynamisch, met ruimte om te kiezen voor verandering, verplaatsing of zelfs volledige teruggave. Dat betekent in de praktijk dat het huis aangepast kan worden naar de veranderde situatie, het aantal bewoners, of het gewenste comfort en design.

 

Alleenstaand, starter, gezin of senior. NEZZT geeft mensen altijd de ruimte die ze nodig hebben. En zijn de woningen niet meer nodig, dan verhuist NEZZT naar een andere plek of wordt het gedeeltelijk of in zijn geheel teruggenomen. Klaar voor een volgende bewoner. Klaar voor een volgende levensfase. Klaar voor een volgende locatie. Dit is het nieuwe wonen.

 

Voor meer info: www.nezzt.nl

 

 

 

Minitopia Logo

© 2018 Minitopia | Gemaakt door Ilse Zuidinga